top of page

Slik kan du se hjerneaktiviteten din

Hva om det gikk an å koble noen elektroder til hodet, få signaler fra hjernen inn i en maskin, og få feedback på hvordan du tenker på en skjerm? En skjerm som justerer bilde og lyd utifra hvor harmonisk du tenker. Noe som fører til at hjernen automatisk forsøker å komme i en mest mulig harmonisk tilstand så bildet og lyden blir tydelig. Med litt trening kunne d bygd opp nye nervebaner i hjernen som ville ført til en mer positiv tenkning. Høres det skummelt ut eller spennende?

En slik maskin finnes. For mange høres dette ut som en behandlingsform, men de som driver med dette kaller det en treningsform. Det kalles nevrofeedback og blir brukt av toppidrettsutøvere, skuespillere, forretningsfolk, men også av folk som sliter med traumer, har adhd, add, migrene eller tics. Bare så det er sagt: Jeg kjenner ikke kvaliteten på hvor bra resultater det gir. Jeg er ikke her for å misjonere, jeg er her for å utforske muligheter for selvregulering.


I sin masteroppgave (Bruk av nevrofeedback i rusbehandling) definerer Karin Berle Nevrofeedback slik:


"Nevrofeedback er en form for direkte trening av hjernen. Metoden klassifiseres som en type biofeedback som tar utgangspunkt i individets hjernebølgeaktivitet med den hensikt å påvirke aktiviteten i sentralnervesystemet (Trocki, 2006). Som behandlingsform har nevrofeedback vært under utvikling siden 1960-tallet, da søvnforskere ved en tilfeldighet oppdaget at det er mulig å trene hjernebølgene direkte (Robbins, 2001). Teknikken baserer seg på prinsipper for operant betinging ved at man måler hjernens aktivitet i øyeblikket, og belønner den for å endre sin egen aktivitet til mer hensiktsmessige mønstre. For å oppnå dette benytter man seg av billedteknikk som visualiserer aktivitet i hjernens ytterste lag, cortex. Hjernens elektriske aktivitet måles ved hjelp av elektroder festet til hodebunnen og registreres ved et elektroencefalogram (EEG)."

Roxana Sasu medvirker i dagens episode. Hun driver sin egen nevrofeedback-klinikk i Los Angeles, og forteller om utrolig gode erfaringer hos svært ulike typer mennesker. Hun forteller blant annet om en 11-årig jente som de mistenkte hadde ADD, da hun kom inn på klinikken, angivelig med atferdsproblemer. De satte i gang et opplegg med nevrofeedback på 20 sesjoner. Etter hvert kom det frem at jenta hadde en trøblete hjemmesituasjon, og derfor hadde fått et traume. Jenta fikk bearbeidet dette via nevrofeedback, og dermed forsvant atferdsproblemene. Jenta fikk et mye større toleransevindu og gjorde det siden bra på skolen.


I dagens episode får vi også besøk av en voksen dame som heter Ann Beate Methi. Hun har testet ut nevrofeedback, og har opplevd enestående resultater. Hun pleide å være stresset og slite med nakkesmerter, tillegg til at hun slet med å huske drømmer. Etter noen behandlinger med nevrofeedback ble hun mye roligere, husket drømmer og til og med sangtekster fra sanger hun ikke hadde hørt siden hun var liten. Grunnen til at hun ga nevrofeedback en sjanse, var fordi hun hadde hørt om andre som hadde fått enestående resultater av treningsformen.


Jeg er ingen ekspert, men det kan virke som om nevrofeedback er en måte å trene hjernen til å bli mer selvregulert. Hjernen er plastisk, og det kan være mulig å skape nye nervebaner som gjør at man tenker mer positivt. Jeg er opptatt av selvregulering, og ser dette som en interessant mulighet. Roxana Sasu som medvirker i episoden, foreslår at barn burde få mulighet til å trene hjernen til å tenke sunt tidlig slik at hjernen fungerer optimalt før innlæring skal foregå. Hun argumenterer for at barn med atferdsproblemer ofte har en underliggende årsak til atferden. Hun er positiv til å inkludere nevrofeedback i skolen. Jeg synes standpunktene er interessante, men er ikke sikker på om jeg er enig..


Jeg tester ut Mendi for å se på hjerneaktiviteten min i en app

Etter episoden ble spilt inn, begynte jeg å søke rundt på nettet for å undersøke om det fantes noen enkle muligheter for å trene hjernen med nevrofeedback. Jeg fant en svensk oppfinnelse som heter Mendi, som ser ut som et pannebånd. Dette pannebåndet har fem elektroder innebygge, og de skal hvile mot pannen og registrere hjerneaktiviteten. Hvordan hjerneaktiviteten er, kan man se på en app på telefonen. Du kan altså i sanntid se hvordan hjernen din responderer på tankene dine, og forsøke og styre tankene i positiv retning. I praksis er det en ball som flyr oppover jo "bedre" hjerneaktiviteten det er. Slik jeg har forstått treningsformen nevrofeedback, så skal man slappe av mest mulig og forsøke å oppnå en god bevissthetstilstand, noe som kanskje kan minne om mindfullness, yoga eller bønn. Min erfaring med Mendi, er at jo mer positivt man tenker, jo høyere utslag får man i appen. Jeg har laget en video om da jeg pakket ut Mendi-en min for første gang og testen av den.



Avslutning

Så det er nevnt, så har jeg ikke blitt sponset av noen. Jeg tar ikke noe ansvar for hva folk måtte finne på å gjøre med nevrofeedback, og eventuelle opplevelser de måtte få. Jeg har utforsket temaet da jeg har funnet overraskende mange positive historer, og fordi jeg syntes det er interessant å kunne se hjernens respons i sanntid.


Hør gjerne dagens episode. Tusen takk til Trude Halvorsen som har tipset meg, og skaffet alle intervjuobjektene. Hun medvirker også i episoden.



Kilde:


213 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page