top of page

Verktøysplanlegger til undervisningen

Jeg er ikke altid så kreativ når jeg skal planlegge undervisning. Derfor lagde jeg en verktøysplanlegger til undervisningen tidligere i år. Mange likte betaversjonen jeg la den ut i gruppen "Undervisningsopplegg" på Facebook. Nå er den ferdigstilt.


I ett forsøk på og gjøre den enda mer brukervennlig, har jeg laget en digitalt variant lengre ned. Men først litt info om selve planleggeren.


Et kreativt rammeverk

Planleggeren er basert på teori om undervisningskvalitet som Kirsti Klette går gjennom i en tidligere episode. Planleggeren er tenkt å vise fasene man kan følge i en en økt for å få til god undervisning. Jeg ser på det som et rammeverk til "den gode timen" man kan ta utgangspunkt i, for å slippe kreativiteten løs, og forsøke å tilpasse opplegg til elevgruppa så godt som mulig.


Under ser du et skjermbilde, du kan også laste den ned i god kvalitet lengre ned.


Last plakaten ned i utskriftsformat her:

Verktøysplanlegger til undervisningen - Et Bedre Skole-Norge
.pdf
Last ned PDF • 8.32MB

Digital versjon

Da jeg først la ut betaversjonen, kom det forslag om å lage en digital versjon. Da jeg gikk på lærerutdanninga i 2005 spøkte vi om at vi burde se videoer av klassesituasjoner, om hvor lett pensum da ville kunne forstås. Nå er dette mulig.


Jeg har tatt utgangspunkt i verktøysplanleggeren over, og laget en tabell under med linker i til de ulike verktøyene. Noen verktøy har jeg ikke funnet linker til, samtidig som jeg har funnet noen flere jeg har linket til.


Dette må dog sees som en prototype. Videoene er fra Youtube. Det beste hadde naturligvis vært og lagd videoene fra bunnen av, og påsett at kvaliteten var av tilstrekkelig kvalitet i alle ledd. Det har jeg ikke hatt kapasitet til, men dersom noen tenner på idéen, står de fritt til å utføre den. Jeg tror også at man kan få utrolig mye ut av denne prototypen, så lenge man har det i mente at det er nettopp en prototype.

Foraktivering av kunnskap

Hva kan du om dette?

F​ormidling av lærestoff

Dette skal du lære...

Utprøving / Konsolidering

Nå kan du prøve...

Oppsummering av time

Hva har du egentlig lært?

Metarefleksjon

Hvordan lærte du?

Tilbakemeldinger

 

Stillasbygging

 

Speeddate

 

Jigsaw

 

Sirkulerende debatt

 

Gallerivandring

 

Debatt med lapper på vegg

 

Klassediskusjon

 

Resiprok undervisning

 

Paneldebatt

 

Dialogspill

 

Rollespill - uenighetsfellesskap

 

Oppsummering underveis

 

4-hjørner

 

Quizlet

 

Begrepskrukke

 

Begrepsstaffett

 

World Cafe

 

Alias

 

Fiskebolla


IGP

 

Speeddate

 

Sirkulerende debatt


 

Debatt med lapper på vegg


 

Hot seat

IGP

 

Speeddate

 

Stille diskusjon

 

Skrive på post-it lapp og lime på døra når man går


 

Digital ordsky


 

Sokratisk samtale

Hør også dagens episode hvor en rekke lærere deler hva slags metoder de bruker, og Øyvind finner frem rap-skillsa.


4 542 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Her var det svært mye interessant og nyttig som jeg deler videre med mine kolleger ved Stangnes Rå vgs.

Takk - mange takk for en ryddig, oversiktlig, og garantert nyttig sak.

Like
bottom of page